It takes a hundred times to remember the moves, a thousand times to make them beautiful, and ten thousend times to grasp their essence.

 

Taijiquan betekent letterlijk: de hoogste nok van de vuist.

De nok staat voor: ultiem of meest verheven.
De vuist staat voor: vechtkunst

Dus zou je taijiquan kunnen vertalen als: meest verheven vechtkunst.

 

Taijiquan gaat van oudsher over zelfverdediging. Echter zonder gebruik te maken van brute kracht, maar door het oefenen en vergroten van innerlijke kracht en met gebruik- making van de zwaartekracht. Het mooie van deze vorm van zelfverdediging is dat het probeert geen of zo weinig mogelijk schade aan te richten en het beoefenen ervan heeft een zeer gunstig effect op de gezondheid.

 

Van televisie zijn de trage reeks van bewegingen bekend die in veel parken in China worden geoefend. Feitelijk hebben al deze bewegingen toepassingsmogelijkheden ter zelfverdediging.
Echter, dit is niet eenvoudig om aan te leren.
Daarom zal ik dit aspect van taijiquan slechts 'aanraken' en vooral  in workshop-vorm aanbieden.
In de lessen zal vooral het gezondheidsaspect benaderd worden.
Naast standen en loop-oefeningen zullen ook korte reeksen van opeenvolgende bewegingen geoefend worden.

 

Qigong

Qigong betekent letterlijk: de kunde van adem door heel veel te oefenen.

Het gaat tijdens deze oefeningen dan ook om, door bepaalde standen en bewegingen, de adem zo goed mogelijk door het lichaam te sturen, waardoor alle functies in het lichaam beter worden aangestuurd. Je zou de adem als de brandstof voor het lichamelijke functioneren kunnen zien.

Door traag te bewegen, wordt de adem van zelf rustiger en zakt naar de onderbuik. Het trage ademen brengt de geest tot rust, het denken wordt minder waardoor meer ontspanning ervaren wordt.

 

Verdere informatie zie: